Blogg

Här i bloggen tar vi upp alla aspekter av det mycket breda ämnet juridik. 

Specialister på familjerätt i Helsingborg

25 maj 2021

Barn är det finaste vi har och som förälder måste man alltid se till barnets bästa. Men vid en separation kan det ibland uppstå meningsskiljaktigheter om vad som egentligen är bäst för barnet.

Som vårdnadshavare ansvarar man för barnets välmående och utveckling. Tyvärr kan ibland föräldrar tycka olika i vad som är bäst för barnet och man hamnar då i en vårdnadstvist. Inte sällan uppstår vårdnadstvister i samband med en separation eller skilsmässa.

Kan man ska man först och främst försöka lösa tvisten utanför domstol. Kommunen kan hjälpa till att medla genom samtal, men man kan även gemensamt ta hjälp av en advokat inom familjerätt. Lyckas man ändå inte komma överens måste tvisten lösas av tingsrätten, som då fattar beslut i de frågor som man inte kan komma överens i.

Ibland kan man få rättshjälp

Behöver man hjälp i en vårdnadstvist ska man vända sig till specialister på familjerätt i Helsingborg. På advokatsamfundets hemsida finns det en bra sökfunktion där advokater står listade efter specialområde och ort. Men man kan även söka direkt på nätet och sedan gå in på de olika advokatbyråernas hemsidor och där hitta information.

Vårdnadstvister är ofta väldigt jobbiga och det är därför viktigt att advokaten man anlitar är specialiserad på familjerätt och vårdnadstvister. Bäst blir det om advokaten också har stor erfarenhet och har företrätt flera föräldrar i rätten. I vårdnadstvister brukar man oftast själv få stå för advokatkostnader, men man kan beroende på inkomst ha rätt till rättshjälp från staten.

Hitta en skicklig brottmålsadvokat

13 maj 2021

Är man misstänkt för ett brott som kan ge mer än ett halvt års fängelse, har man rätt till en offentlig försvarare. Men vad ingår egentligen i dennes arbete, och hur hittar man en bra advokat?

Det är tingsrätten som beslutar om man som brottsmisstänkt ska ha rätt till en offentlig försvarare. Detta innebär att försvararens lön kommer att betalas av staten. Skulle man senare fällas för brottet kan man dock bli återbetalningsskyldig, för hela eller delar av beloppet. Föreslår man själv ingen försvarare utser rätten i stället en. Tyvärr är det inte alls säkert att denna advokat är särskilt erfaren eller ens specialiserad på brottmål. Det är därför viktigt att man själv letar reda på en advokat, eller föreslår namnet på någon. Vill man ha förslag på olika brottmålsadvokater kan man kontakta Advokatsamfundet, men man kan även söka direkt på nätet.

Så ska en bra advokat vara

En erfaren brottmålsadvokat vet ungefär vilka frågor som polisen kommer att ställa under förhören och kan därför förbereda sin klient. Advokaten sitter också med vid förhören som stöd och bevakar också klientens intressen. Brottmålsadvokaten går även igenom polisens utredning och försöker hitta svagheterna i den, men letar även reda på vittnen som kan tala till den brottsmisstänktes fördel. Sådant arbete tar tid och därför kan advokaten inte ha för många klienter på en gång. Tycker man som klient, att advokaten inte engagera sig tillräckligt i målet, eller om man inte känner förtroende, ska man be om att få byta försvarare. Läs mer om advokater på denna hemsida: arenastadensadvokatfirma.se

När kommunikationen inte längre funkar

6 maj 2021

Ni som alltid varit som en, är nu två helt separata människor. Från att dagarna förgylldes med glädje, är det nu ilska och sorg. Det är en del av livet. För alla håller det inte hela vägen.

När man hör ett äldre par berätta att de varit ihop i hela livet, då avundas man ofta dem. Man blir glad för deras skull. Tänka sig att hitta sin själsfrände och vara med denne i resten av sitt liv.

En själsfrände finns för alla. Man kan tro att man har hittat den utan att man faktiskt har det. Det kan visa sig efter flera år tillsammans, att nej, ni var inte rätt. Med ett brustet hjärta behöver man ta sig vidare. Har man barn är det inte riktigt så enkelt. Då är det inte bara era hjärtan som ska läka.

Kommer inte överens

Trots att man levt tillsammans länge kan man komma till punkten där man inte alls kan kommunicera. Att ha ett framtida samarbete är inte att drömma om, och det kan leda till en vårdnadstvist. Främst bör man ta hjälp av familjerätten. Detta är advokater som har bra koll på vad som gäller just inom vårdnadstvister. De försöker medla mellan er för att hitta en väg som passar er alla.

I Sverige har barn rätt till båda sina föräldrar, det är endast vid särskilda anledningar som det kan tas ifrån dem. Räcker det inte med familjerätten kan det tas till domstol. Då är det domstolen som tar besultet.

Hjälp av en expert

29 apr 2021

Inget är svart eller vitt, framförallt inte när det kommer till kärlek som svalnat. Eller kanske var det att bråken tog över? Oavsett vilket kan man behöva en expert vid sidan för att få hjälp.

Inom de flesta områden kan man få hjälp av en advokat. De är specialiserade inom olika ämnen, till exempel familjerätt, brottmålsadvokat, försvarsadvokat, och så vidare. Det säger sig själv att en advokat inte kan hjälpa till inom alla områden, detta då det är alldeles för mycket. Behöver man en advokat vid vårdnadstvist i Stockholm kan man hitta de bästa. Kolla gärna vad andra rekommenderar, och om du är tveksam, prata med dem innan för att känna av dem. Det är viktigt att du känner dig trygg med att de för din talan på önskvärt sätt. De kommer att finnas där för dig under hela ärendet.

En jobbig situation för alla inblandade

Det är inte roligt för någon när man behöver ta upp saken till domstol. Bara att gå till en advokat kan för många vara ett stort steg. Ska man separera och har barn kan det behövas. Kan ni inte komma överens, eller ha ett samarbete längre fram, kan det bli en vårdnadstvist. Tänk på att barnen alltid sätts i första hand. Alla har möjlighet att få hjälp av familjerätten, detta är även helt frivilligt att få. Man får hjälpen från den kommun man tillhör, där försöker man medla för att lösa situationen. Går inte det kan det behöva tas längre.

Hjälp efter våldtäkt i Göteborg

29 apr 2021

Att utsättas för en våldtäkt är ett stort trauma. Förövaren har troligen inte insikt om hur fruktansvärt det brottet är för offret, men det är inget att förringa eller prata sig fri ifrån.

Beroende på hur brottet har gått till, om det är inomhus, hemma eller ett överfall utomhus, om man känner varandra sedan tidigare eller inte, kan det vara olika känslor inblandade i fallet. Men det är en fasansfull upplevelse för den som blir utsatt, och inte sällan ger det men för livet. Kanske vågar man inte gå ut ensam i Göteborg, kanske blir man rädd för folk och känner sig deprimerad och kränkt. Våldtäkt är ett grovt intrång på en annan människas integritet och tecken på dålig respekt för andra.

Polis, läkare och advokat kan konsulteras

Det är inte bara övergreppet i sig som är problemet, det kan också få konsekvenser. Det kan orsaka fysiska skador, leda till graviditet eller att offret får en smittsam sjukdom. De sociala konsekvenserna kan också bli psykologbesök och ett trauma som hänger i länge.

Har du blivit utsatt för våldtäkt bör du åka till läkare direkt och dokumentera vad som har hänt, och du bör också göra en polisanmälan. Du bör också ha en bra advokat som kan föra din talan när förövaren grips. Då kan du få skadestånd och ditt rättsläge stärks, så du behöver advokathjälp vid våldtäkt i Göteborg. Ibland nekar gärningsmannen och ord står mot ord. Det är tufft, men man måste våga anmäla så att man kan få hjälp.

Behöver ni hjälp av en advokat?

30 nov 2020

Är du eller någon du känner misstänkt för brott? Med en bra advokat vid din sida har du bättre förutsättningar. Du har möjlighet att själv välja en advokat eller bli tilldelad en av staten.

Har du blivit anklagad för ett brott kan du behöva en advokat vid din sida. Detta gäller vare sig du är misstänkt eller faktiskt är skyldig. En advokat tar sig an fallet och arbetar för dig.

En bra advokat hjälper genom att sätta sig in i brottet ordentligt. Vissa gör även egna utredningar och hittar sådan information som inte polisen funnit tidigare. Det är viktigt att du är nöjd med din advokat och känner att den är på din sida. I annat fall har du rätt att byta advokat, vilket man har rätt till att göra så många gånger man vill.

Stort ansvarsområde

Juridiken är ett stort ämnesområde, därav väljer de flesta advokater att specialisera sig på ett ämne. Det gör att alla advokater inte passar för alla fall. Är man anklagad för ett brott är det just en brottmålsadvokat man ska anlita. En erfaren jurist är duktig och seriös inom sitt område.

Letar du efter en advokat finns det många olika att välja mellan. Du bör välja en advokatbyrå som är proffsig och kunnig. Behöver du hjälp så maila eller ring till dem och berätta om ditt problem. Då kan de direkt svara på om de är rätt firma för jobbet, i annat fall kan de råda er till någon annan.

Vad är ett brottmål?

16 nov 2020

Advokater som företräder klienter i brottmål är inte ovanligt att se i deckare på tv. Men hur går det egentligen till på riktigt och vilka brott är det som räknas som ett brottmål i lagens ögon?

I deckare på tv kan man se olika typer av advokater som slåss för sina brottsliga klienter i rätten. Det finns de som är ärliga och bra. Men även de som är lika brottsliga som klienterna de ska försvara. Och tillsammans gör det en perfekt grogrund för den dramatik som man eftersträvar.

I verkligheten ser det oftast lite annorlunda ut. De snabba växlingarna består istället av ett gediget grundarbete med ofta hundratals sidor dokumentation som ska presenteras. Där allvarligare brott kan ta månader att utreda och förbereda. Och i vissa fall till och med år. Det är inte heller så godtyckliga domar som man ofta kan uppleva på tv-skärmen. Utan det finns mycket tydliga ramar och belägg för de besluten som i slutändan presenteras den tilltalade.

Advokatyrkets stora utsatthet

Som advokat inom området brottmål har man ofta en mycket utsatt position. Uppdraget består i att se till att den tilltalade får en rättegång som är rättvis och korrekt. Men ibland kan det vara svårt att kunna hålla det objektiva förhållningssättet. Det kan vara ett brott, eller just den tilltalade, som man känner en stor känslomässig påverkan av. Antingen på grund av den tilltalade som person eller på grund av det begångna brottets natur.

Men som tur är kan man med åren falla in i en roll där man lär sig att lägga de mänskliga känslorna åt sidan. Även om vissa mål till och med åsamkar en mediestorm där man på det sättet blir ifrågasatt och utsatt. För det är viktigt att komma ihåg yrkets grundsten som är att se till att alla får en rättvis rättegång.

Vem som är motparten

När man talar om brottmål så är det inte alla brott som man i dagligtal menar. För det finns många sätt som man kan skada en annan människa utan att det ses som ett brott i lagens ögon. Brottmål är ett mål där den tilltalade har gjort något som strider mot landets lagar. Och det innebär dessutom att den som driver målet är landet. Inte den som blivit utsatt för brottet. Det kan vara mord, misshandel, våldtäkt och även andra brott som stöld. Men även brott inom ekonomi och företagande innefattas här. Läs mer om brottmålsadvokater på denna hemsida: https://www.brottmålsadvokatmalmö.se 

Var ska barnen bo?

23 okt 2020

Har ni skilt er? Kan ni inte komma överens om var barnen ska bo? Innan det blir till en vårdnadstvist i tingsrätten bör ni ta all hjälp ni bara kan av familjerätten som finns i er egen kommun.

En vårdnadstvist handlar oftast om att en av föräldrarna vill ha ensam vårdnad om barnen. I vissa fall är det inga problem och den andra föräldern lämnar över vårdnaden utan att bråka. Att ha egen vårdnad innebär att man har ett mycket större ansvar. Man kan fatta egna beslut gällande skolgång och även om var i landet barnet ska bo. Men i de flesta fall motsätter sig den andra föräldern det. En vårdnadstvist kan vara en långdragen process. Det är viktigt att ta hänsyn till barnen och sätta dem i första rummet. 

Läs mer om vårdnadstvist.

Hur lång tid tar en vårdnadstvist?

Det kan ta väldigt lång tid när man går in i en vårdnadstvist. Innan man går in i den bör man dock ha tagit den hjälp som erbjuds från familjerätten i er egen kommun. De försöker skynda på processen för att den ska gå snabbare, främst för barnens skull. Först steget är att man tar ett besult i tingsrätten. Behöver man gå vidare efter det kan det ta upp emot 12 månader, i värsta fall mer. Hur lång processen blir beror på hur många hinder man stöter på längs vägen. Om den andre föräldern gör en överklagan till hovrätten kan det ta väldigt lång tid. Med andra ord tar varenda fall olika lång tid och man kan inte säga säkert hur lång tid det kommer ta i varje enskilt fall. Men de arbetar för att processen ska vara så snabb och smidig som möjligt.

Vad är en vårdnadstvist?

Det finns olika anledningar till att en vårdnadstvist inleds, det kan vara att man som föräldrar inte alls kan kommer överens om hur man ska ha det. I många fall räcker det då med att ta hjälp av en advokat som jobbar i familjerätten. Ibland är den ena föräldern inte lämplig som vårdnadshavare. Den kan t.ex. ha problem med droger, kriminalitet, misshandel, mm. Även då blir det en vårdnadstvist. Med en vårdnadstvist utser man vem som ska ha ensam vårdnad om barnet eller barnen. En vårdnadstvist är jobbig för alla inblandade. Men tänk på att barnen är viktigast och försök att ta hänsyn till deras känslor. Det är ni som valt att separera, inte barnen.

När du behöver en brottmålsadvokat i Göteborg

1 nov 2019

Det är mycket fokus nu på gängvåld som vi har sett i både Stockholm och i Malmö. Också Göteborg har fått sin beskärda del av skottlossningar och gängvåld, även om de senaste månadernas skottlossningar har gällt kvinnor i Stockholm och Malmö. Så de kriminella som finns i Göteborg kan behöva en brottmålsadvokat i Göteborg som försvarar dem och ser till att de får en rättvis dom. Även en kriminell behöver rättvisa domar.

Vad kan man behöva när man måste anlita en brottmålsadvokat i Göteborg? Här anser vi att erfarenhet och personlighetstyp är mer avgörande för att en advokat lyckas med konststycket att försvara någon som är oskyldig till ett brott, eller som ser till så att deras klienter får en rättvis utredning och dom.

Det krävs av en brottmålsadvokat

När du behöver en brottmålsadvokat i Göteborg

 • Utbildning – att en brottmålsadvokat ska ha den rätta utbildning kanske vi ser som självklart, men det är inte på något sätt självklart. En advokat som har utbildats i ett annat land än Sverige, bör ha en utbildning som motsvarar eller är bättre än den svenska juristkandidatens examen. Det är endast universitetens juridikutbildningar som bör räknas till en tillräckligt bra utbilding för en brottmålsadvokat.
 • Erfarenhet – det är snudd på viktigare att en brottmålsadvokat har rätt slags erfarenhet än att hon, eller han har den rätta utbildningen. Det är erfarenhet som gör att en brottmålsadvokat vet och kan försvara sin klient på ett tillräckligt bra sätt.
 • Analytiskt sinnelag – en brottmålsadvokat bör kunna tänka analytiskt och kritiskt till det som sker under en förundersökning eller rättegång.
 • Intelligens – detta har också med det analytiska tänkandet att göra. En brottmålsadvokat måste alltid ifrågasätta det som åklagaren påstår, eller det som polisen påstår, som urtreder det eventuella brottet och inte bara svälja det som de påstår. Särskilt viktigt är det om polisen eller åklagaren gör ett dåligt jobb.
 • Kreativitet – även kreativitet har med både det kritiska och intelligenta tänkandet att göra. En brottmålsadvokat måste kunna tänka utanför boxen, och göra egna utredningar och genom att ifrågasätta det arbete som polisen och åklagaren gör, eller inte gör, peka på det som talar emot att den egna klienten skulle vara skyldig.
 • Förtroendeingivande – en brottmålsadvokat måste kunna vara förtroendeingivande. Här kommer det an på klädsel, intryck och utseende, bemötande och uppträdande om en brottmålsadvokat lyckas inge förtroende hos domare och motpartens advokat.
 • Förmåga till nätverkande – en lyckad brottmålsadvokat bör kunna få bra kontakter hos polis och domare. Först då lyckas en brottmålsadvokat få insyn i förundersökning och det arbete som polisen företar sig.

Vad är straffet för bokföringsbrott?

14 okt 2019

Vad är straffet för bokföringsbrott, finns det förmildrande omständigheter och vad kan räknas som ett grövre brott?

Från statens sida har man börjat slå ner hårdare på ekonomisk brottslighet och bokföringsbrott är inget undantag från detta. Många tar chansen att tjäna mer pengar genom att fiffla lite med siffrorna i sin bokföring - andra gör det av ren okunskap och aktsamhet. Vad gäller påföljden för bokföringsbrott så är fängelse i max två år det högsta taket. Bedöms brottet som ringa så är böter den normala påföljden, där är dock straffskalan fängelse i högst sex månader. Om man bedömer ett bokföringsbrott som grovt så kan man dömas till fängelse i minst sex månader och som högst sex år.

Det ger en klar bild av vad som kan vänta om man som näringsidkare inte sköter sin bokföring enligt konstens alla regler. Man kan även räkna med att en åklagare kommer att yrka på att man får betala företagsbot - den betalar man som näringsidkare ur egen ficka. Det bästa sättet att undvika ett bokföringsbrott - och här vänder vi oss till de som agerar oaktsamt - är att ta professionell hjälp med bokföringen.

Att anlita en redovisningsbyrå är det säkraste sättet att visa att man har rent mjöl i påsen och att man tar sin bokföring på det allvar som den kräver. Det kostar inte många kronor att köpa sig den säkerheten. En redovisningsbyrå är en partner man ej vill vara utan.

Den vanligaste påföljden är böter och villkorlig dom

Om man ser till statistik från BRÅ - Brottsförebyggande Rådet - så är den vanligaste påföljden vid ett bokföringsbrott villkorlig dom och dagsböter. Detta går emellertid stick i stäv med hur Högsta Domstolen normalt brukar döma. HD:s syn på bokföringsbrott - enligt tidigare domar - är att fängelse bör vara den naturliga påföljden. Man anser att brottets art är så pass allvarligt att ett fängelsestraff ska dömas.

Det ger en hint om framtiden. Troligt är att detta kan komma att ändras och att det normala i framtiden är att en näringsidkare som fuskar med sin bokföring snarare kan räkna med fängelse än med dagsböter och en villkorlig dom. Detta är en spekulation, men man kan ändå tänka sig att en slags mellanväg kan hittas - en mellanväg som innebär exempelvis samhällstjänst.

bokföring

Vad kan ge en mildare dom?

Det finns några argument som kan tala mot ett fängelsestraff i samband med bokföringsbrott. Vi räknar upp några av dessa:

 • En blygsam rörelse som ej bedrivits på heltid. Man kan ta hänsyn till storleken på en rörelse och se att ett bokföringsbrott skett som en följd av slarv eller okunskap.
 • Svag ekonomi. Om man kanske inte har råd att anlita en redovisningsbyrå så kan detta tala för en mildare dom.
 • Inga anställda. Har man varit ensam anställd så är det i många fall en förmildrande omständighet.
 • Rörelsen är liten och har gått med förlust. Detta är också ett argument till varför man ska kunna undvika exempelvis fängelse som påföljd.
 • Tidsfaktorer. Om en rörelse är relativt ny kan påverka. Detsamma om verksamheten haft uppehåll under en period och att det är under denna som slarvet med bokföringen skett.

Kan advokat frånträda uppdrag?

11 okt 2019

En advokats främsta plikt är att visa trohet och lojalitet mot sin klient och företräda dennes intressen – frågan är om man som advokat kan frånträda uppdrag och detta som en följd av exempelvis samarbetsproblem?

En advokat får aldrig gå emot klientens uttryckliga vilja och som advokat så får man heller inte handla för egen vinning och mot egna fördelar; samtidigt får man heller inte ta hänsyn eller påverkas av olika ovidkommande omständigheter. Som anklagad så måste man fullt ut kunna lita på sin advokat och veta att allt man säger till denne också sägs i förtroende. Det ska inte föras vidare. Detta brukar sällan innebära några problem. I det flesta fall handlar det om information som kan tala till klientens fördel och som kan handla om exempelvis motsägelser från ett vittne eller en tydligare förklaring om varför man som anklagad agerat på ett visst sätt. Den typen av information är ofta användbar och den används också i rätten.

handskakning

En advokat kan frånträda uppdrag

Däremot så kan viss typ av information komma att strida mot en annan av advokatens grundpelare. Nämligen att inte främja orätt. Gränsen mellan att visa trohet och lojalitet mot klienten och att inte främja orätt kan vara väldigt tunn och svår att balansera på.

Hur agerar man som advokat om klienten - direkt eller indirekt - erkänner sig skyldig till brottet han anklagats för, men vägrar att göra detta i rättegången? Hur ska man som advokat agera om klienten uppenbart pekar ut någon oskyldig person? Det går att frånträda ett uppdrag och det är fullt möjligt att lämna över ett sådant uppdrag till någon annan.

Hur går man vidare?

Om man som advokat väljer att frånträda ett uppdrag – av ovan nämnda skäl; exempelvis att man främjar orätt – så behöver man inte slå på den stora trumman. Det vill säga – man behöver kanske inte basunera ut anledningen till varför man inte längre vill företräda den anklagade. Det räcker med att säga att man har olika uppfattningar om hur fallet ska drivas i rätten, eller att man kanske saknar det förtroende och samarbete som krävs. Som lekman kan man naturligtvis spekulera i detta i framtiden. Om en advokat frånträder ett uppdrag som blivit uppmärksammat i rätten och anger skäl som exempelvis samarbetsproblem - handlar det då i själva verket om att han skulle främja orätt om han valde att fortsätta? Inte nödvändigtvis.

Det förtroende och det samarbete mellan klient och advokat som nämndes måste naturligtvis också finnas där. En advokat måste fullt ut kunna sköta sitt jobb och fullt ut kunna följa den plan som finns. Om en klient motsätter sig detta och ständigt vill påverka – det är långt ifrån ovanligt – så kan detta förvandlas till en omöjligt uppgift och då kan man som advokat välja att frånträda uppdraget. Givet naturligtvis det uppenbara: att en advokat aldrig får gå emot klientens uttryckliga vilja. Här handlar det, återigen, om en balansgång. Kanske kan en annan advokat hitta bättre vägar till kommunikation med detta klient? Vi är trots allt bara människor och personkemi måste finnas för att ett så bra resultat som möjligt ska kunna nås. Det gäller inom allt, men det kan vara extra tydligt just mellan klient och advokat. Här kan man läsa vidare och om advokat som man kan anlita i Uppsala: https://www.advokatuppsala.biz.

Vad är straffet för misshandel?

11 jul 2019

Enligt lagen finns det olika grader av misshandel. Det finns fyra grader av misshandel som man kan bli dömd för. De är "ringa misshandel", "misshandel", "grov misshandel" och "misshandel synnerligen grovt brott". Utifrån dessa fyra grader av brott som man kan bli misstänkt och eventuellt dömd för, utdelas straff. 

Ringa misshandel

Detta ä den lindrigaste graden av misshandel och innebär att man har slagit en annan person, men inte så att den andra blir handikappad, eller liknande. Straffet för ringa misshandel är böter, eller fängelse i högst 6 månader, och leder oftast till böter.

Misshandel

Den som blir dömd för brottet att ha begått misshandel kan få fängelse upp till 2 år, men de flesta blir dömda till 1 års fängelse för misshandel, som ofta omvandlas till några månader. Det innebär att man har slagit någon, kanske upprepade gånger.

Grov misshandel

Blir man dömd för grov misshandel, innebär det att man som brottsling har visat stor hänsynslöshet mot den som man har misshandlat. Dessutom inverkar hur stor skadan blivit för den som har blivit misshandlad. Och åldern både på offret och den som är skyldig.

Misshandel synnerligen grovt brott

Detta är ganska ovanligt, men innebär att den som har gjort sig skyldig till detta, har närmast torterat sitt stackars offer och då kan den skyldiga bli dömd till 4-10 års fängelse. Dock är det ovanligt att någon får så långt straff som 10 år, oftast handlar det om 5-6 års fängelse på sin höjd.

misshandel

Bevisen som krävs för fällande dom

Det kan vara svårt att bevisa en misshandel. Här krävs det mer än att någon berättar om en misshandel. Förutom att den som blivit utsatt för misshandeln berättar om hur det gick till, krävs det oftast annan "stödbevisning" som det heter. Det vill säga, en läkare måste ha dokumenterat och sett blåmärken och skador efter misshandeln. Helst ska ett vittne ha sett när misshandeln ägde rum och kan berätta om klockslag, plats och hur misshandeln gick till. Har man allt detta, bör brottet gå att bevisa. Utan vittnen, och definitivt utan dokumenterade skador är det så gott som omöjligt att bevisa en påstådd misshandel. En försvarsadvokat kan alltid säga att skadorna kan ha kommit av olika saker; man har gått in i en vägg, gått in i en dörr, ha ramlat från taket, från ett träd eller ramlat på gatan. En duktig advokat kan alltid så ett tvivel hos tingsrättens domare och nämndemän, och med ett rimligt tvivel blir ingen dömd. Läs mer om en duktig advokat här: https://www.misshandel.nu.

Är det kriminellt att knarka?

16 jun 2019

Det är en något märklig tankekullerbytta som sker i lagen här. Det är nämligen kriminellt att ha narkotika, att äga narkotika och det är förbjudet i lagen att sälja narkotika, men det är inte förbjudet att knarka. Men ska man kunna knarka, innebär det ju att man måste äga knarket för att kunna knarka det, eller menar lagen att man ska knarka någon annans knark? Så egentligen borde ju lagen bli tydlig här; antingen är det olagligt att knarka OCH äga narkotika, eller så borde det vara lagligt. Däremot borde det alltid vara som det är nu; olagligt att sälja narkotika. Om man tillvekar narkotika, är ju det lika olagligt som att sälja det.

Om nu någon vill förstöra sitt liv genom att knarka, kanske man ska låta den personen som gör det, förstöra det. Man kan ju inte tvinga någon även om allt missbruka leder till stor mänskligt lidande, men vi har ju vissa friheter här i vårt land.

Narkotikabrott vanligaste brottet

Man skiljer mellan ringa narkotikabrott, och grovt narkotikabrott. Det ringa narkotikabrottet kanske är att man har haft narkotika i sin ägo, och är det inte stora mängder, är det ett ringa narkotikabrott. Då brukar man dömas till böter, till samhällstjänst, eller skyddstillsyn. Men om man har sålt narkotika i stora mängder då kan man dömas till grovt narkotikabrott och det brukar i de flesta fall leda till fängelse. Att antalet narkotikabrott är vanligast i Sverige beror på att alltfler missbrukar narkotika. De öppna gränser som vi har inom EU har ju gjort att det flödar in narkotika in i Sverige, samtidigt har också tillgången till internet möjliggjort att fler kan beställa narkotika som de får via posten. Det har lett till att mer narkotikamissbruk har spritt sig från storstäderna till mindre städer.

Unga mer benägna missbruka narkotika 

Allt fler ungdomar än förut är benägna att missbruka narkotika. I storstäderna har det blivit inne att missbruka allt från kokain till olika tabletter, läkemedel och syntetiska narkotika på fester och uteställen. Det sägs att de allra flesta som blir intagna på fängelserna numera är sådana som har anklagats och misstänkts för narkotikabrott. Och är antalet narkotikbrott det vanligaste brottet i Sverige innebär det ju att fler missbrukar narkotika, eller hur? Skulle det hända dig, eller någon närstående, att de blev misstänkta för narkotikabrott är det alltid viktigt att få tag i en duktig advokat som kan försvara en och se till att man får vård i stället för ett kallt fängelse.

Du är ansvarig för säkerheten vid din badtunna

14 apr 2019

Att ha en badtunna i trädgården eller på altanen är härligt, men medför också ett ansvar. Enligt lag och försäkringsbolag är det du som är ägare till badtunnan som är ansvarig för de badandes säkerhet. Detta innebär att du för din egen sinnesfrids skull ska vara försiktig med hur badtunnan används. Att till exempel säga till kvarterets alla barn att det är fritt fram att komma och bada i badtunnan när som helst, kan kännas som en frikostig gest, men är i praktiken inte en god idé.

Lämna aldrig ett barn nära vatten

För det första ska barn överhuvudtaget aldrig lämnas ensamma i närheten av vatten. Barn har ett mindre utvecklat säkerhetstänkande än vuxna och roliga lekar kan utvecklas till att bli rent livsfarliga när barnen kommer igång och eldar på varandra. I en badtunna är steget aldrig långt till att ramla och slå i huvudet och kanske förlora medvetandet utan att kompisarna märker det. Rolig lek kan förvandlas till entragedi på ett ögonblick.

Tänk alltid ett steg längre

En badtunna är en fantastisk tillgång, men den ska användas med förnuft. Ta gärna med gästerna med ut för ett dopp efter middagen, men lämna aldrig kompisen kvar som tagit sig några glas för mycket. Somnar man eller förlorar medvetandet i närheten av vatten kan det vara bland det sista man gör.

Likadant med barn. Det är härligt för barnen och hela familjen att bada, stoja och leka i en badtunna, men som ansvarig måste du vara uppmärksam på om lekarna går överstyr. Det ska alltid vara en närvarande vuxen med när barnen leker i och omkring badtunnan, och den vuxne ska hålla uppsikt. Detta innebär blicken fäst på de som leker och inte i mobilen eller laptopen. Rena självklarheter egentligen men det tål att upprepas. Om ett barn hamnar under vatten kan en incident utvecklas till en katastrof på mycket kort tid.

Påföljder om du brister i ansvar

Skulle någon råka ut för en olycka eller omkomma i din badtunna kommer du som ägare att hållas ansvarig. Det kommer att ifrågasättas vad du gjort för att upprätthålla säkerheten för de badande och i allra värsta fall kan du komma att åtalas för vållande till annans död om det befinns att du brustit i ditt ansvar.

En badtunna ska vara en plats för njutning och lek, inte en brottsplats. Ta ditt ansvar som ägare och se alltid till att badtunnan är täckt med ett rejält lock när ingen badar, samt att det finns halkskydd på badtunnans kanter och runt om den. Ta dig tiden att prata med barnen om vad man får och inte får göra i och omkring badtunna och framför allt – var alltid med när barnen badar, och var med 100%.

Med rätt säkerhetstänk blir badtunnan den källa till glädje och avkoppling som den var tänkt att vara, och du kommer att fortsätta sova gott om nätterna.

Kan du stämma en firma inom VVS som misskött sig?

16 mar 2019

Det finns en negativ trend i Sverige som synts efter det att rot-avdraget introducerades. Trenden i fråga handlar dels om fuskjobb och del som svårigheten i att som kund få rätt rent juridiskt och bli ersatt ekonomiskt. Även om man drar exempelvis ett företag inom VVS inför rätta och lyckas vinna målet så är det svårt att bli ersatt för den vattenskada (eller någonting annat) som företaget, genom ett fuskjobb, legat bakom.

Många företag ansöker nämligen om konkurs i sådana lägen och som tidigare kund kan man då hamna ganska långt bak i kön av fordringsägare. Det här gäller alla yrken som har med Rot-avdraget att göra och det handlar inte om någon lokal variation - problemet går från Malmö i söder till Kiruna i Norr - och allt beror på den större efterfrågan.

Vi har numera råd att förverkliga de drömmar om renoveringar och tillbyggnader som tidigare ofta stannat vid just drömmar. Rot-avdraget gör det möjligt för en privatperson att anlita en firma inom VVS för att ombesörja en omfattande badrumsrenovering - eller för att installera en bergvärmepump - och dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet företaget i fråga lägger ner.

Det är klart att den generösa skatterabatten ger incitament att förändra i sitt hem - men den föder även oseriösa aktörer. Istället för att hamna i en tvist mot ett byggföretag, en elektriker eller ett företag inom VVS och i och med detta ha en längre tid av ovisshet och konflikt framför sig så anser vi att man gör bäst i att agera innan.

Det gör man genom att dels inse att det finns oseriösa företag som erbjuder sina tjänster och dels genom att lära sig att identifiera de som är seriösa (och så klart välja dessa).

Välj rätt företag inom VVS i Malmö

Vi tänkte ge några tips kring detta och vi kan säga att du äger ett hus i Malmö där du tänkt dig att renovera badrummet och i samband med detta även genomföra ett stambyte. Du behöver således ett företag som erbjuder sina tjänster inom området VVS. Så här hittar du rätt:

 • Offerter. Du börjar med att ta in så många offerter som möjligt. Då dessa kommit in så kan du direkt kassera de dyraste och de billigaste företagen. Välj något som ligger någonstans i mitten rent prismässigt.
 • Kolla kunder. Nästa steg är att gå till botten med företagets historik. Det gör du bäst genom att kontakta tidigare kunder. Ju fler referenser du kan få, desto bättre är det och om du kan gå låmngt bak i tiden så är det ytterligare en fördel.
 • Avtal, garanti och betalning. Först och främst så ska du kolla att man är certifierade för jobb i exempelvis våtrum och att man har de utbildningar som krävs i övrigt. Ställ frågor och kräv bevis (jobbigt, men nödvändigt). Andra steget är att upprätta ett avtal som är begripligt även för dig - det kan spara onödiga kostnader. Steg nummer tre är att du ska ha skriftlig garanti på jobbet. Nummer fyra är en viktig punkt: betala då jobbet är färdigt, besiktigat och godkänt - gärna av en extern besiktningsman - och aldrig i förskott. Där går tyvärr många på minor i samband med renoveringar. Man betalar en större summa i förskott och därefter så ser man inte företaget igen.

← Äldre inlägg