Takläggning - undvik en framtida tvist

Som villaägare så kommer man med jämna mellanrum att behöva professionell hjälp med någonting som rör hemmet. Det kan handla om en elektriker, det kan handla om hjälp med bergvärmepumpen eller också kan det handla om någon typ av renovering som sker i syfte att öka levnadsstandarden. Det kan även handla om olika typer av reparationer och förbättringar.

Oavsett vilket så kommer detta faktum att kosta pengar och som villaägare så gör man bäst i att vara beredd på detta. Kort sagt: saker och ting kommer att gå sönder och man bör alltid se till att bygga en buffert för att klara av såväl förutsägbara och planerade utgifter likväl som mer akuta sådana. Det man även bör veta är att man alltid bör se till att välja företag med omsorg.

Om du exempelvis ska byta ut ditt tak i Stockholm och behöver en takläggare så är det upp till dig att säkerställa att företaget i fråga håller den kvalitet du har rätt att förvänta dig. Vilket är långt ifrån någon garanti sett till hur många fuskjobb som årligen rapporteras och med tanke på hur många konflikter mellan beställare och utförare som de facto äger rum. Väljer du fel takläggare i Stockholm så kan du hamna i en situation där du dels inte får ett tak som håller tätt och dels också tvingas ta ärendet vidare rent juridiskt. Det tar lång tid och det är något som dessutom sliter på det mentala.

Så väljer du rätt takläggare i Stockholm

Att antalet fuskjobb har ökat kan till stor del förklaras av att det dels finns ett större behov av hantverkare och dels också av att det förmånliga Rot-avdraget finns tillgängligt. Båda dessa faktorer hör också ihop: vi vill bygga mer som en följd av att det blir billigare och det har skapat en större efterfrågan - vilket skapat nya företag. Långt ifrån alla håller den klass man kan förvänta sig. Det kan handla om takläggare i Stockholm som egentligen inte kan mer om takläggning än vad en lekman kan. Detta skapar såklart problem.

Hur ska man då kunna veta vilket företag som är pålitligt och vilket som inte håller måttet? Helt lätt är det inte. Det finns extremt många takläggare i Stockholm - och andra hantverkare, såklart - och det gör att man aldrig riktigt kan veta säkert. Däremot så finns det nycklar till att hitta rätt. Vi tänkte här ge några snabba tips om hur du kan utesluta de sämre yrkesmännen och hitta en skicklig takläggare för ditt projekt. Enligt följande:

  • Garanti och försäkring. Är företaget anslutet till någon organisation? Har man försäkring om någonting skulle gå sönder? Lämnar man garanti på jobbet och i så fall hur lång sådan ger man? Det är viktiga frågor att ta reda på och det är viktigt att allt detta framkommer tydligt i avtalet man skriver.
  • Referenser. Var har man arbetat tidigare och finns det möjlighet att kontakta dessa kunder? Referenser är ett bra sätt att skilja agnarna från vetet och du bör se till att det finns några nummer att ringa. Gärna så långt tillbaka i tiden som möjligt.
  • Betalningen. Betala aldrig i förskott. Du som beställare ska betala så snart arbetet är färdigställt - och besiktigat av en extern besiktningsman. Det finns åtskilliga exempel på där folk - i god tro - betalat i förskott eller löpande under arbetets gång och där företaget sedan mystiskt försvunnit och sluta dyka upp. Du betalar när jobbet är klart - punkt!

Här kan du läsa om hur en seriös takläggarfirma arbetar: stockholmtakläggare.se

30 Jan 2022