Är man misstänkt för ett brott som kan ge mer än ett halvt års fängelse, har man rätt till en offentlig försvarare. Men vad ingår egentligen i dennes arbete, och hur hittar man en bra advokat?
Det är tingsrätten som beslutar om man som brottsmisstänkt ska ha rätt till en offentlig försvarare. Detta innebär att försvararens lön kommer att betalas av staten. Skulle man senare fällas för brottet kan man dock bli återbetalningsskyldig, för hela eller delar av beloppet. Föreslår man själv ingen försvarare utser rätten i stället en. Tyvärr är det inte alls säkert att denna advokat är särskilt erfaren eller ens specialiserad på brottmål. Det är därför viktigt att man själv letar reda på en advokat, eller föreslår namnet på någon. Vill man ha förslag på olika brottmålsadvokater kan man kontakta Advokatsamfundet, men man kan även söka direkt på nätet.
Så ska en bra advokat vara
En erfaren brottmålsadvokat vet ungefär vilka frågor som polisen kommer att ställa under förhören och kan därför förbereda sin klient. Advokaten sitter också med vid förhören som stöd och bevakar också klientens intressen. Brottmålsadvokaten går även igenom polisens utredning och försöker hitta svagheterna i den, men letar även reda på vittnen som kan tala till den brottsmisstänktes fördel. Sådant arbete tar tid och därför kan advokaten inte ha för många klienter på en gång. Tycker man som klient, att advokaten inte engagera sig tillräckligt i målet, eller om man inte känner förtroende, ska man be om att få byta försvarare. Läs mer om advokater på denna hemsida: arenastadensadvokatfirma.se
Andra inlägg
- Familjerätt i Södertälje vägleder dig genom livet
- Att hamna i en arvstvist
- Professionell rådgivning i immaterialrätt
- Navigera i familjerättens värld i Västerås
- Dags att göra en konkursansökan – Så stänger du din butik på ett ansvarsfullt sätt
- Aktieägaravtal – trygghet i fåmansbolag
- Arbetsrättsjurist i Stockholm – hjälp med juridik i arbetslivet
- Arbetstillstånd med hjälp av advokat
- Fastighetsjuridik är ett hett ämne hos en fastighetsjurist i Stockholm
- Misstänkt för brott – ej att betrakta som skyldig