Kan du stämma en firma inom VVS som misskött sig?

Det finns en negativ trend i Sverige som synts efter det att rot-avdraget introducerades. Trenden i fråga handlar dels om fuskjobb och del som svårigheten i att som kund få rätt rent juridiskt och bli ersatt ekonomiskt. Även om man drar exempelvis ett företag inom VVS inför rätta och lyckas vinna målet så är det svårt att bli ersatt för den vattenskada (eller någonting annat) som företaget, genom ett fuskjobb, legat bakom.

Många företag ansöker nämligen om konkurs i sådana lägen och som tidigare kund kan man då hamna ganska långt bak i kön av fordringsägare. Det här gäller alla yrken som har med Rot-avdraget att göra och det handlar inte om någon lokal variation - problemet går från Malmö i söder till Kiruna i Norr - och allt beror på den större efterfrågan.

Vi har numera råd att förverkliga de drömmar om renoveringar och tillbyggnader som tidigare ofta stannat vid just drömmar. Rot-avdraget gör det möjligt för en privatperson att anlita en firma inom VVS för att ombesörja en omfattande badrumsrenovering - eller för att installera en bergvärmepump - och dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet företaget i fråga lägger ner.

Det är klart att den generösa skatterabatten ger incitament att förändra i sitt hem - men den föder även oseriösa aktörer. Istället för att hamna i en tvist mot ett byggföretag, en elektriker eller ett företag inom VVS och i och med detta ha en längre tid av ovisshet och konflikt framför sig så anser vi att man gör bäst i att agera innan.

Det gör man genom att dels inse att det finns oseriösa företag som erbjuder sina tjänster och dels genom att lära sig att identifiera de som är seriösa (och så klart välja dessa).

Välj rätt företag inom VVS i Malmö

Vi tänkte ge några tips kring detta och vi kan säga att du äger ett hus i Malmö där du tänkt dig att renovera badrummet och i samband med detta även genomföra ett stambyte. Du behöver således ett företag som erbjuder sina tjänster inom området VVS. Så här hittar du rätt:

  • Offerter. Du börjar med att ta in så många offerter som möjligt. Då dessa kommit in så kan du direkt kassera de dyraste och de billigaste företagen. Välj något som ligger någonstans i mitten rent prismässigt.
  • Kolla kunder. Nästa steg är att gå till botten med företagets historik. Det gör du bäst genom att kontakta tidigare kunder. Ju fler referenser du kan få, desto bättre är det och om du kan gå låmngt bak i tiden så är det ytterligare en fördel.
  • Avtal, garanti och betalning. Först och främst så ska du kolla att man är certifierade för jobb i exempelvis våtrum och att man har de utbildningar som krävs i övrigt. Ställ frågor och kräv bevis (jobbigt, men nödvändigt). Andra steget är att upprätta ett avtal som är begripligt även för dig - det kan spara onödiga kostnader. Steg nummer tre är att du ska ha skriftlig garanti på jobbet. Nummer fyra är en viktig punkt: betala då jobbet är färdigt, besiktigat och godkänt - gärna av en extern besiktningsman - och aldrig i förskott. Där går tyvärr många på minor i samband med renoveringar. Man betalar en större summa i förskott och därefter så ser man inte företaget igen.
16 Mar 2019