Hur blev din badrumsrenovering?

Fler väljer att renovera i dagens Sverige. Detta som en följd dels av en starkare ekonomi och dels som en följd av att det blivit billigare att bygga nytt, renovera och reparera saker idag. Det senare förklaras uteslutande av Rot-avdraget. Genom att vi kan dra av 30% av arbetskostnaden då vi renoverar så har vi också blivit mer benägna att öppna våra plånböcker i syfte att få mer tilltalande och mer funktionella hem – skapade efter våra behov och önskemål. Taket för rot-avdraget ligger på 50.000 kronor per person och per år. Det har gjort en stor skillnad; men det finns även en negativ sida som måste belysas.

Tyvärr så har många fuskjobb kommit som en följd av Rot-avdraget. Det kan förklaras av en stor ökning av antalet företag inom hantverksbranschen. Man startar ett företag, man erbjuder sina tjänster – men man klarar inte av att utföra dessa i praktiken. Ett område är extra talande i detta och det gäller vattenskador. Kostnaden för vattenskador uppgår till hisnande 5 miljarder varje år. De flesta av dessa kommer som en följd av vårt klimat – vattnet i stammar fryser och då det tinar så spricker rör och ledningar och leder till stora vattensamlingar.

De andra dock: de kommer ofta av fuskjobb som sker i två stycken rum i form av kök och badrum. En badrumsrenovering utförd av fel företag kan innebära en katastrof för den som bor i huset. En vattenskada tar dels lång tid att korrigera, dels så kostar den mycket pengar och dels så handlar det om att man under en tid tvingas leva väldigt obekvämt.

En fråga som många ställer sig är vem som bär ansvaret om en vattenskada uppkommer som en följd av en undermålig badrumsrenovering; är det du som privatperson i Stockholm eller är det företaget du anlitar? Nästan uteslutande så bär företaget ansvaret – om det går att påvisa att skadan beror på att jobbet är felaktigt utfört. Det är tyvärr inte helt enkelt.

Anmäl till ARN och kontakta en jurist

Tvister mellan företag och privatpersoner kan dra ut på tiden. Företaget som genomfört din badrumsrenovering ställer sig ovilliga att betala eller göra om arbetet och du vill – naturligtvis – få ett fungerande badrum utan att betala mer pengar. Det du kan göra är att ta det vidare och prova det hela i rätten. Det första steget är att anlita en jurist som hjälper dig med allt som hör juridiken till.

Steg nummer två är att anmäla till Allmänna Reklamationsnämnden och få fallet prövat där. Du kan även se till att kontakta olika branschorganisationer och anmäla företaget till dessa – det förutsätter dock att företaget i fråga tillhör någon av dessa. Som sagt, en tvist med en hantverkare går sällan fort – men visst finns det ett värde i att ta det vidare. Om inte annat för alla andras skull. Att få ett företag prickat kan åtminstone vara avskräckande och ge andra en varning från att gå i samma fälla som du själv har gått i.

Agera innan och slipp bekymmer

Det är ingen som vill betala för en undermålig tjänst. Det är heller ingen som vill betala för mycket pengar för ett jobb som man kan få billigare. Där finns en konflikt som på det stora hela förklarar en del av de fuskjobb som finns. Kort och gott: som kund så söker man det billigaste alternativet och väljer bort de företag som kostar lite mer. Det är på många sätt så ett oseriöst företag arbetar för att locka kunder. Vi tänkte visa lite hur man kan tänka för att undvika dessa och hur man - trots det - inte betalar för mycket pengar.

  1. Fler offerter - bättre förhandlingsläge: Ta in så många offerter du orkar. Jämför dessa och ta direkt bort de som är billigast och de dyraste. De som finns i mitten rent kostnadsmässigt kan du gå vidare med. Var inte rädd för att ställa priser mot varandra som en ren förhandlingsteknik.
  2. Kolla upp F-skattsedel och eventuella anmärkningar: För att du överhuvudtaget ska kunna använda rot-avdraget för din badrumsrenovering så krävs det att företaget har F-skattsedel och är momsregistrerat. Kolla upp det. Vidare kan du även se ifall det finns några betalningsanmärkningar. Det gör du genom att kontakta Kronofogden.
  3. Referenser och tidigare uppdrag: var har man tidigare arbetat - finns det något annat projekt i Stockholm som påminner om den badrumsrenovering du står inför att göra? Be om nummer till tidigare kunder och kontakta dessa. Ju längre tillbaka du orkar gå, desto säkrare är det.
  4. Garantier, certifikat och branschtillhörighet: Är företaget anslutet till en branschorganisation så är det en kvalitetsstämpel. Certifikat - exempelvis för att arbeta vid våtutrymmen - är ett måste. Väljer du ett företag som erbjuder totalentreprenad så ska även en behörig elektriker finnas. På arbetet ska det lämnas garanti och du ska inte betala förrän en besiktning av en oberoende besiktningsman ägt rum. Gällande betalningen så ska du aldrig betala någonting i förskott.
4 Sep 2018