En våldtäkt är en grov kränkning

Många tänker sig att en våldtäkt alltid sker utomhus och där mörkret fungerar som ett slags skydd för gärningsmannen. Det innebär att vem som helst kan bli utsatt för en våldtäkt och att det hela enbart handlar om att man är fel person på fel plats - hade man bara gått en anna väg, vid en annan tid så hade man klarat sig. faktum är att de flesta våldtäkter sker i hemmet och att man som offer känner förövaren i fråga. Det är också det som gör det hela än mer obehagligt.

Många offer kan ha lättare att acceptera en våldtäkt som skett just utomhus i mörkret och där förövaren varit att anse som en ensam galning. Handlar det istället om en person som man står nära, som man litar på och som man verkligen tycker om - ja, då blir det en svårare process att hantera. Att det sedan handlar om en väldigt, väldigt svår process som det redan är, det är också viktigt att poängtera. En våldtäkt är det mest förnedrande, det mest kränkande och det värsta som en kvinna/man kan utsättas för.

I dessa dagar så har ljuset kommit att handla på just offer för våldtäkter, kränkningar och sexuella trakasserier. Uppropet Metoo har visat att det finns ett i det närmaste gigantiskt mörkertal och att flertalet kvinnor sitter på berättelser och trauman som ingen kunnat räkna med. Det finns en kultur där män med makt utnyttjar sin makt och sina positioner i syfte att förnedra, tillskansa sig sexuella tjänster och till och med våldta för att sedan - med hot - komma undan med det. med makten kommer tystnaden och då en våldtäkt ofta handlar om att ord står mot ord så räknar männen kallt med att de- tack vare sin höga position - ska komma undan med vad de gjort. Metoo har dragit fram väldigt mycket smutsig byk i solskenet och det är omöjligt att blunda för detta.

Anmäl din våldtäkt och sök rättslig hjälp

En av flera positiva effekter av detta upprop är att offer märker att de inte är ensamma. Det är ofta känslan av ensamhet som gör den efterföljande processen vid en våldtäkt så svår att hantera. Att sitta ensam vid ett polisförhör, att se förundersökningen fortlöpa - och kanske träffa på förövaren under tiden - och att slutligen, om så sker, se fallet tas upp i rätten är ytterst påfrestande för ett redan sargat offer.

Vårt råd är att man tar hjälp vid en våldtäkt och att man gör det direkt. Att anlita en advokat - ett målsägarbiträde -  som lotsar dig genom hela processen och som dels bistår dig rent juridiskt och dels - ännu viktigare - känslomässigt ger dig dels bättre odds för upprättelse och dels en lindrigare resa. Många offer känner sig obekväma och upplever den inträffade våldtäkten som deras eget fel - detta på grund av frågor som ställs, av både polis och av förövarens advokat, som handlar om klädsel, berusning och samtycke. Har du en advokat vid sin sida så skyddas du mot dessa ovidkommande frågor.

Viktigt att veta om du utsatts för en våldtäkt

Du som offer har rätt till terapi efter en våldtäkt - kostnadsfri. Ditt målsägarbiträde och dennes tjänster är också kostnadsfri för dig och arvodet betalas av staten. En våldtäkt bör anmälas så fort som möjligt då det är lättare att säkra teknisk bevisning om så sker. Men, även om man väntar så finns det goda möjligheter att vinna en process. Det viktiga är att man vågar anmäla och att man inser att man inte står ensam.

Mer information om våldtäkter hittar du här: http://www.våldtäkt.com.

18 Dec 2017