Du är ansvarig för säkerheten vid din badtunna

Att ha en badtunna i trädgården eller på altanen är härligt, men medför också ett ansvar. Enligt lag och försäkringsbolag är det du som är ägare till badtunnan som är ansvarig för de badandes säkerhet. Detta innebär att du för din egen sinnesfrids skull ska vara försiktig med hur badtunnan används. Att till exempel säga till kvarterets alla barn att det är fritt fram att komma och bada i badtunnan när som helst, kan kännas som en frikostig gest, men är i praktiken inte en god idé.

Lämna aldrig ett barn nära vatten

För det första ska barn överhuvudtaget aldrig lämnas ensamma i närheten av vatten. Barn har ett mindre utvecklat säkerhetstänkande än vuxna och roliga lekar kan utvecklas till att bli rent livsfarliga när barnen kommer igång och eldar på varandra. I en badtunna är steget aldrig långt till att ramla och slå i huvudet och kanske förlora medvetandet utan att kompisarna märker det. Rolig lek kan förvandlas till entragedi på ett ögonblick.

Tänk alltid ett steg längre

En badtunna är en fantastisk tillgång, men den ska användas med förnuft. Ta gärna med gästerna med ut för ett dopp efter middagen, men lämna aldrig kompisen kvar som tagit sig några glas för mycket. Somnar man eller förlorar medvetandet i närheten av vatten kan det vara bland det sista man gör.

Likadant med barn. Det är härligt för barnen och hela familjen att bada, stoja och leka i en badtunna, men som ansvarig måste du vara uppmärksam på om lekarna går överstyr. Det ska alltid vara en närvarande vuxen med när barnen leker i och omkring badtunnan, och den vuxne ska hålla uppsikt. Detta innebär blicken fäst på de som leker och inte i mobilen eller laptopen. Rena självklarheter egentligen men det tål att upprepas. Om ett barn hamnar under vatten kan en incident utvecklas till en katastrof på mycket kort tid.

Påföljder om du brister i ansvar

Skulle någon råka ut för en olycka eller omkomma i din badtunna kommer du som ägare att hållas ansvarig. Det kommer att ifrågasättas vad du gjort för att upprätthålla säkerheten för de badande och i allra värsta fall kan du komma att åtalas för vållande till annans död om det befinns att du brustit i ditt ansvar.

En badtunna ska vara en plats för njutning och lek, inte en brottsplats. Ta ditt ansvar som ägare och se alltid till att badtunnan är täckt med ett rejält lock när ingen badar, samt att det finns halkskydd på badtunnans kanter och runt om den. Ta dig tiden att prata med barnen om vad man får och inte får göra i och omkring badtunna och framför allt – var alltid med när barnen badar, och var med 100%.

Med rätt säkerhetstänk blir badtunnan den källa till glädje och avkoppling som den var tänkt att vara, och du kommer att fortsätta sova gott om nätterna.

14 Apr 2019