Är det kriminellt att knarka?

Det är en något märklig tankekullerbytta som sker i lagen här. Det är nämligen kriminellt att ha narkotika, att äga narkotika och det är förbjudet i lagen att sälja narkotika, men det är inte förbjudet att knarka. Men ska man kunna knarka, innebär det ju att man måste äga knarket för att kunna knarka det, eller menar lagen att man ska knarka någon annans knark? Så egentligen borde ju lagen bli tydlig här; antingen är det olagligt att knarka OCH äga narkotika, eller så borde det vara lagligt. Däremot borde det alltid vara som det är nu; olagligt att sälja narkotika. Om man tillvekar narkotika, är ju det lika olagligt som att sälja det.

Om nu någon vill förstöra sitt liv genom att knarka, kanske man ska låta den personen som gör det, förstöra det. Man kan ju inte tvinga någon även om allt missbruka leder till stor mänskligt lidande, men vi har ju vissa friheter här i vårt land.

Narkotikabrott vanligaste brottet

Man skiljer mellan ringa narkotikabrott, och grovt narkotikabrott. Det ringa narkotikabrottet kanske är att man har haft narkotika i sin ägo, och är det inte stora mängder, är det ett ringa narkotikabrott. Då brukar man dömas till böter, till samhällstjänst, eller skyddstillsyn. Men om man har sålt narkotika i stora mängder då kan man dömas till grovt narkotikabrott och det brukar i de flesta fall leda till fängelse. Att antalet narkotikabrott är vanligast i Sverige beror på att alltfler missbrukar narkotika. De öppna gränser som vi har inom EU har ju gjort att det flödar in narkotika in i Sverige, samtidigt har också tillgången till internet möjliggjort att fler kan beställa narkotika som de får via posten. Det har lett till att mer narkotikamissbruk har spritt sig från storstäderna till mindre städer.

Unga mer benägna missbruka narkotika 

Allt fler ungdomar än förut är benägna att missbruka narkotika. I storstäderna har det blivit inne att missbruka allt från kokain till olika tabletter, läkemedel och syntetiska narkotika på fester och uteställen. Det sägs att de allra flesta som blir intagna på fängelserna numera är sådana som har anklagats och misstänkts för narkotikabrott. Och är antalet narkotikbrott det vanligaste brottet i Sverige innebär det ju att fler missbrukar narkotika, eller hur? Skulle det hända dig, eller någon närstående, att de blev misstänkta för narkotikabrott är det alltid viktigt att få tag i en duktig advokat som kan försvara en och se till att man får vård i stället för ett kallt fängelse.

16 Jun 2019