Dolda fel i hus är svåra att påvisa

Ett husköp är förmodligen den största affären som många gör i sina liv och det är också av den anledingen som det är synd att så många inte lägger ner den tid som krävs för att undersöka huset i fråga innan man skriver på ett kontrakt. Det vi ska prata om handlar nämligen om dolda fel och hur svårt det kan vara att få rätt mot en säljare om sådana upptäcks.

Det vill säga; köper man ett hus och där man efter ett tag upptäcker att detta inte håller den standard man väntat sig – man upptäcker att taket läcker, man upptäcker att grunden behöver dräneras eller där man ser fuktskador i exempelvis badrummet – så kan det vara svårt att påvisa att felet ligger på säljarens bord att korrigera och att man själv inte har något ansvar.

Märk väl här: vi har full förståelse för att man vid ett husköp inte kan – eller hinner – gå igenom allt som lekman och det är också av den anledningen som man måste anlita professionell hjälp i form av en besiktningsman. Anlitar man en besiktningsman innan man skriver på ett köpekontrakt så minimerar man också risken för att dolda fel i sitt nyköpta hus i framtiden ska komma som en obehaglig överraskning. Kostnaden för en besiktningsman är inte speciellt hög och det är alltid en summa som – i jämförelse med vad man betalar för sitt hus – är värd att betala.

Anlita en besiktningsman

Ett husköp idag – särskilt i Stockholm – sker ofta, så att säga, från höften. Det handlar om snabba budgivningar, det handlar om snabba beslut och det handlar – framförallt – om väldigt mycket pengar. Det är således väldigt viktigt att man tar sig den tid som krävs för att låta en besiktningsman genomföra en undersökning innan köpet går igenom.

Dolda fel kan förekomma även om en besiktningsman gjort en undersökning, men vid sådana fall så har man svart på vitt att man gjort det som situationen krävt. Det blir då betydligt lättare att påvisa sin oskuld och där man verkligen kan hävda att det hela handlar om just dolda fel och om en besiktningsman inte – vid sin okulära undersökning – sett felen i huset så har man också stora chanser att själv slippa betala för skadorna. Säljaren har ett stort ansvar och – tyvärr – då det gäller dolda fel i hus så kan det vara svårt att påvisa detta ansvar. En besiktningsman kan göra skillnad i din husaffär.

Läs mer här: http://www.doldafelhus.se/.

31 May 2017